關於我們 | 最新活動 | 聯絡我們
歡迎博客、作家、傳媒及出版社洽商合作

 創業經營 | 上流動力 | 股票市場 | 期權期貨 | 物業投資 | 理財致富 | 勵志哲理 

人生目標在公屋
人氣:4465  @80 后求生隊長  #上流動力
前陣子施老闆係電視訪問話梁特首如果係有料到的,就係帶更多人脫離公屋,而唔係使更多人進入公屋,個人認為係非常合情合理的,不過唔知點解好多網民留言話咁样施老闆就會有更多生意做,又叫佢捐左副身家出黎芸芸,總之就好似覺得公屋係好合理,施老闆講就係為左接生意咁。

先唔好講施老闆其實係2008年已經捐左中原股份比施永青基金會做善事呢D部份網民唔知的事實,但我好奇怪點解有咁大一部份的人好似好中意公屋咁,差唔多為左層公屋就又唔肯升職又唔肯加人工,其實簡單D講,我睇到的係連將來的所有上流機會都唔要,搞乜?

點解咁講,先睇入息入公屋,一個人連1皮都無,2人皮五,當你唔駛交租,我想問做得乜?

1人 9347
2人 14474
3人 19274
4人 23305

可能我唔夠屎忽,但我只係諗一個合乎資格的人入住公屋的話,如果你仲係一個大學生,我真係覺得係"刁架"。好話唔好聽係香港正正常常大學生做兩三年野皮半一定有,三五年兩萬頭亦絕對唔難,但竟然係職場都唔試下幾年,反而同D弱勢社群爭福利,搞乜?

當然,香港叻仔多,入左多之后,暪呢样暪果样,過左都係交下雙倍租金,咁都未嘗唔係一個方法,不過與其係咁點解唔好好地做人呢?

老實講,條路點行每個人都唔同,之但係有手有腳搶左人地條路黎行我就總係覺得唔係咁通。再者,係私樓市場可以享受資產升值的機會,亦可以享受財務自由的人生,只要你肯摶,四十歲五十歲退休都唔係難事,我又唔係咁認同有樓奴之說,問題只係你有無適當的思維去做事。

不過,如果你的人生目標只係一間公屋,你的眼光實在短淺,因為公司如果比機會升你職比野你做,你唔敢做,因為你唔可以無左間屋。你的人工限制左你亦唔會有太多的外遊機會,唔會有太多食好野的機會,唔會有太多擴闊視野的機會。再講"沉"D,人地十皮八皮可能都係一個bonus甚至係一個月的人工時,對你黎講,竟然係人生入面好大的一舊錢,成世人咩機會都無晒,要層公屋黎困住自己,把L咩。

要左一層公屋,人生只會夾左係一個極度狹窄的空間,如果你係無得揀都無法,但如果你後生細仔,竟然當係人生目標,咁就真係不該。所以,施老闆講得好岩,因為香港人只有走出公屋,先會有更多的機會,有更闊的天空,但呢家起更多公屋做誘因,令有部份后生仔竟然放棄人生去視公屋為目標,都唔知咩政府會有咁的政策。


相關文章
操盤實例 - 首期計數篇
人氣:6331 / 作者:80 后求生隊長
隊長你好,開始睇你嘅文章大概三個月,好遺憾點解咁遲先留意倒,好似浪費左好多時間同機會,不過遲左好過完全留意唔倒。睇左你啲文真係對生活有返希望,希望可以早啲財務自 ...
操盤實例 - 二開三
人氣:5848 / 作者:80 后求生隊長
隊長你好, 睇左你個BLOG超過一年, 覺得同你既想法好接近, 當然無你咁勁啦,我而家既困境係諗唔到點樣二開三, 俾D辣招困死晒, 想請教下你既睇法, 我個CA ...
一年半計劃
人氣:6291 / 作者:80 后求生隊長
呢個計劃只係for我自己用,因為每個人的portfolio唔同,彈性唔同,所以做唔做,同做唔做到,都唔一样。 其實呢段時間,隊長我又開始review一下自 ...
授權作者介紹 - 80 后求生隊長
80 后靠自己努力,已坐擁數個物業,向財務自由及退休出發。


成功不是比能力,而是比毅力


國際巨星史泰龍在未成名前,只是一個無人識的演員,當時他身上甚麼都沒有,有的就只有一部根據他自 ...
創業置業分享:買樓 / 買舖的 3 大陷阱


《明報》地產版主管陸振球先生 分享「買樓 / 買舖的 3 大陷阱」
一生的成就 (二)


「兩個兒子和女兒也先後考進了我們心儀的名校,我天天督促他們溫習,加上專科補習老師的教導,子女 ...
第一視頻 (82) - 手機遊戲業務


第一視頻 (82) 集團董事局主席 張力軍 是中國互聯網協會副理事長和北京網絡媒體協會名譽會 ...



© 2013
Powered by richroad.hk